Маринов катастрофи жертви превенция пътна безопасност

Младен Маринов: 611 души са загиналите при катастрофи в страната за миналата година

За 2018 г. при 6684 тежки пътни произшествия по пътищата на страната загиналите са 611, а близо 8500 са били ранените.

Тези числа наистина са тревожни, въпреки че, сравнено с 2017 г., има намаление както при починалите, така и при ранените при катастрофи.

Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на международната конференция „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“.

Форумът се организира в Деня на безопасността на движение по пътищата.

По отношение на пътищата основната дейност, която осъществява МВР, е за контрола и той е многократно засилен, заяви министър Маринов.

Той съобщи, че през годината са регистрирани и са наложени санкции за над 1 300 000 нарушения по пътищата и това показва, че водачите на МПС не са на нужното ниво на дисциплинираност и на толерантност към останалите участници в движението. Работи се по промяна на Закона за движението по пътищата и с тези промени се надяваме да подобрим възможностите за по-добър контрол и за по-добра превенция на всички институции, отбеляза вътрешният министър.

Той информира, че се създава оперативен център, като целта е да се намали до минимум времето за реакция както за превенцията, така и след пътни произшествия и при кризи на пътя.

Купуват се нови камери, които автоматично регистрират високата скорост, но и констатират други нарушения по пътищата, съобщи министър Младенов. Той добави, че ще бъдат купени и още технически средства, като много важно е създаването на Единен център за обработка на нарушенията по пътищата.

По този начин ще се осигури 50 процента повишаване на ефективността при работата на пътните полицаи и при обработката на нарушенията. В този център това ще става автоматично и ще има повече време за контрол на пътя, обясни вътрешният министър.

За съжаление през последния месец има тревожно повишение на пътните инциденти и статистиката показва, че това са предимно млади хора – 18-, 19-, 20-годишни, каза министър Маринов. Той уточни, че причините за тези катастрофи са несъобразената скорост, недоброто владеене на автомобила, които довеждат до челни сблъсъци и до удари в дървета и стълбове по пътя.

- реклама -