Млад мъж почина в болницата във Велико Търново, близките му обвиняват лекарите

Семейството и приятелите на

Димитър Маринов, който издъхва в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица на 27 декември, се събраха в петък пред лечебното заведение, за да поискат повече информация както за боледуването, така и за причините за кончината на 31-годишния мъж. Според тях той не е лекуван адекватно и рязкото влошаване на състоянието му е можело да се избегне. Те настояват и за проверка от Окръжна прокуратура – Велико Търново, съобщава агенция „Фокус“.

С близките на Димитър се срещна

д-р Галина Гарева, медицински директор на областната болница.

Според официалното становище на МОБАЛ „Д-р Димитър Черкезов“ Димитър Маринов постъпва в отделение по инфекциозни болести на 12 декември с данни за заболяване от преди 2 дни с температура, болки в гърлото, гадене, безапетитие, отпадналост, болки по тялото. При приемането е в увредено общо състояние.

„От рентгенографията на бял дроб –

дясно паракардиално се обективизира инфилтративно засенчване – при клинична картина пневмония декстра. От КТ на глава – нормален статус на главен мозък“, пише още в епикризата на мъжа.

Д-р Гарева обобщава, че лечението на Димитър Маринов в отделение по инфекциозни болести е по клинична пътека № 104 и продължава 7 дни, при минимален болничен престой по клиничната пътека от 3 дни, т. е. пациентът не е изписан поради изтичане на клиничната пътека. Проведена е терапия с антивирусни препарати, вливания,

антибиотици, антипиретици, витамини.

Сутринта на 20 декември е изписан след подобряване на общото състояние и лабораторните показатели. Няколко часа по-късно – вечерта на същия ден Димитър започва да говори несвързано в дома си. Появили се неволеви потрепвания, станал объркан, докаран от екип на Спешна помощ в болницата, където прави 2 поредни гърча, след консулт с невролог и реаниматор е приет в Интензивното отделение.

Там вече е неконтактен, след което изпада в кома.

„Считаме, че се касае за вирусен енцефалит с неясна етиология, прекарана недиагностицирана COVID-19 инфекция. При постъпване в ОАИЛ състоянието на пациента е било с крайно лоша прогноза, независимо от провежданото лечение, което е в съответствие с действащите терапевтични алгоритми“, посочват медиците.

Назначена е и аутопсия, като резултатите се изчакват.

Екипът на болницата изказва съболезнования, а близките подготвят мирен протест, който ще се случи след празниците.

Източник: Агенция „Фокус“

- реклама -
error: Съдържанието е защитено