Мизофония

Мизофония: Защо някои звуци ни влудяват?

Някой дъвчи дъвка до вас, а в киното не престават да хрупат пуканки. И това ви влудява – кръвното ви се покачва, а сърцето ви започва да бие учестено. Тогава е твърде вероятно да страдате от мизофония – сравнително термин, който означава „омраза към звуци“ и характеризиращ се с натрупване на негативни емоции, гняв и стрес от тях.

Те се натрупват от напълно ежедневни звуци от типа на дъвчене, писане на клавиатура и дори нечие дишане. И ако на пръв път това ви изглежда като някакъв вид претенция към нечие поведение, то учените са категорични, че се касае за доста сериозно състояние.

„Има голяма разлика между това да идеш на кино и да ти е неприятно постоянното хрупкане на пуканки и чипс и това да те влуди до такава степен, че да не можеш да дишаш“, разказва проф. Деймон Денис от университета в Амстердам. „Има пациенти, които се развеждат по тази причина, други напускат работа, защото наистина звуците ги измъчват“, категоричен е той.

На този етап мизофонията все още не е призната като психиатрично или неврологично заболяване

Но, някои медици, които са наблюдавали пациенти в такова състояние смятат, че е време това да се случи.

Според едно проучване в 80% от случаите източник на дразнещия звук е устата – хранене, сърбане, дъвчене, шепот. Звукът може да отключи и визуален дразнител, който да предизвика същата реакция дори при липса на самия звук.

Учените все още не могат да отговорят на въпроса от какво се предизвиква мизофонията, но имат съмнение, че мозъците на някои хора просто реагират по-различно от обичайното на определени шумове. Този май група учени провели експеримент с хора, страдащи от мизофония – 21 души и 23-ма други, които нямат този проблем. Пуснали им звуци от целувка, медитация, филм на ужасите. „Мизофонците“ станали силно раздразнителни, когато чули дишане и облизване на устни и тн. Измерванията доказали, че сърдечния им ритъм се покачил, а мозъците им станали хиперактивни.

Това довело до извода, че мозъка на страдащия от мизофония човек просто възприема много „по-драматично“ някои звуци – така например дъвченето на дъвка той чува като рев на лъв.

До сега няма доказани методи за справяне с проблема. Третирането обикновено се състои в помагането на човек да развие механизъм за справяне. Използва се и когнитивна поведенческа терапия.

- реклама -