сн. БГНЕС

Мицотакис обяви: Затваряме повечето ресторанти и барове в Гърция

Гърция ще продължи забраната за излизане през нощта и ще затвори ресторантите и баровете в най-гъсто населените части на страната за един месец заради новото засилване на епидемията от коронавирус, съобщи днес премиерът Кириакос Мицотакис. Освен заведенията ще бъдат затворени кина, театри, съдилища, археологически обекти, музеи и фитнес-центровете.

Мерките ще влязат в сила от 3 ноември и ще важат един месец, каза Мицотакис в обръщение към нацията.

Мицотакис обясни, че вече Гърция е разделена на две, вместо на четири зони, както преди. Първата зона е зона за наблюдение, а втората с повишена опасност.

Маските са задължителни навсякъде, 50% от работещите в публичния и частния сектор минават на дистанционна работа, а студентите ще учат онлайн.

Мицотакис уточни, че за разлика от първата вълна миналата пролет, сега ще има свободно движение на граждани, без да е необходимо да се изпращат текстови съобщения. Той изрази надежда, че ако мерките от плана за ноември донесат положителен резултат, тогава през декември ситуацията може да бъде по-оптимистична и страната да се върне към по-нормални условия.

Компетентните министри на финансите и труда ще представят плана за икономическа подкрепа на служителите и бизнеса, а заместник-министърът на гражданската защита ще обясни подробно тази вечер новите мерки, които влизат в сила във вторник.

- реклама -