Мицкоски: Този уикенд в София ще разпарчетосват Македония

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски с истеричен тон заяви, че „този уикенд в София ще бъде разпарчетосана Македония“. Това стана по време на протеста пред сградата на правителството в Скопие по повод интервюто на премиера Зоран Заев пред БГНЕС, в което той се обяви за приятелство и добросъседство.

В речта си Мицкоски използва най-различни обиди срещу България и „нейното фашистко минало“, за което трябвало да паднем на колене. В речта му имаше и расистки намеци, които са в директно противоречие с принципите на ЕНП, в която членува неговата партия. Участниците на протеста носеха и знамена със символа от Вергина, което е в директно противоречие с международния договор от Преспа подписан от РСМ и който позволи членство на страната в НАТО. Част от участниците носеха и плакати с цитати от Владимир Илич Ленин.

„Имам информация, че този уикенд в София Македония ще бъде разпарчетосана. Там се преговоря за нашата идентичност… От утре да започнем внимателно с блокадата на Македония, всеки ден. Да не позволяваме тези хора да ни продават вярата, нацията и кожата. Те отдавна са продали своя ген на дявола“, каза Мицкоски, предава репортерът на БГНЕС и уточнява, че цялата си реч лидерът на ВМРО-ДПМНЕ е посветил на послания, изпълнени с омраза към България.

Мицкоски дори си позволи да се обърне към властите в София с думите: Ако смятате, че в Скопие сте си намерили своя Квислинг /фашистки партньор, бел.ред./, много се лъжете. Нито един Квислинг няма да може да изтрие от нашата памет лика и делото на Дамян Груев и Гоце Делчев, които се „бореха за съвременната македонска държава“. „Тази поръка изпращам до политиците на нашия източен съсед и ги призовавам при първата си визита в Скопие да паднат на колене пред паметника на партизаните и да се извинят за всичко сторено на македонския народ“.

Според него, „България водела ревизионистка и хегемонистична политика за създаване на велики държави и нации“.

В самото начало на речта си Християн Мицкоски заяви, че пред БГНЕС Зоран Заев разпродавал „македонската идентичност, език и нация“. В интервюто никъде не става въпрос за подобни „предателства“ от страна на Зоран Заев.

Преди речта му на трибуната говорещите подчертаваха „за връзката на партизаните с илинденците“. След идването на партизаните през 1945г. в Македония, когато тя е част от Югославия, в страната са избити хиляди членове на ВМРО.

Управляващата партия СДСМ на Заев осъди „истеричното поведение на Мицкоски“, което не се приема от македонския народ и поради тази причина той си стои в опозиция.

- реклама -