Мицкоски: Исканията на Петков са ултранационализъм, не знам защо преговаряме

Това обяви днес лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

Християн Мицкоски на пресконференция в централата на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония.

„Тези три искания са по-радикални от исканията на Каракачанов. Защото той казва: „Декларацията на парламента” – тя е ултраасимилативна и хегемонистична, после казва „Българите в Конституцията” и накрая: „Договорът за добросъседство”. Не знам кой нормален човек от Македония ще приеме това. Не знам дали има такъв човек.

Дори тези, които според нас напълно отсъстват,

когато става дума за национални интереси, мисля, че дори и те не могат да приемат това”, заяви Мицкоски.

Според него това е опит на Кирил Петков да запази управляващата коалиция в България.

„Вижда се, че човекът се лута политически между това да се представи като либерал с отворени виждания и ултранационалистическите си искания.

Разбира се, ние няма да приемем това.

Докато не видим гаранции на масата за анулиране на резолюцията от ноември 2019 г., докато не получим документ, за да имаме основание да обсъждаме всичко останало, не виждам смисъл от тези преговори. След това негово изказване не знам защо изобщо преговаряме”, каза Мицкоски.

„Вече съм го казвал, но ще го повторя: ако българските искания влязат в преговорната рамка, това ще означава капитулация за дипломацията на (Република Северна) Македония. Това означава: или се асимилирате и българизирате и ставате член на ЕС, или никога няма да станете част от ЕС.

Ако има гласуване в парламента, ние ще гласуваме против“,

казва още в интервю председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, съобщават от пресцентъра на опозиционната партия в Република Северна Македония.

По думите на Мицкоски, за да бъде обсъдено вписването на българите в конституцията на страната България трябва да даде гаранции, че това ще бъде последното й искане, че тя не само няма да пречи на Северна Македония до влизането й в ЕС и ще бъде и най-големият поддръжник за това, но и трябва да бъде отменена

гласуваната през 2019 г. в българския парламент резолюция.

Мицкоски е посочил, че както при влизането на Република Северна Македония в НАТО България е заявила, че няма отворени въпроси, така трябва да го заяви и сега, както и „че няма да бъде тълкувана историята, нито какъв народ сме били, нито да бъде оспорван езикът”, пише в съобщението.

Вчера българският премиер Кирил Петков публично постави

три условия за вдигане на българското вето срещу преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Това са спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент, включване на българите в Северна Македония в конституцията на страната, за да могат техните права да бъдат защитени и да се изпълнява Договорът за добросъседство с България.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено