Митрополит Николай за исканата оставка: Боже, прости им, те не знаят що говорят и що вършат

„Клеветници“ нарече днес пловдивският митрополит Николай енориашите от Асеновград, които се възпротивиха на неговите действия в Рибната църква и започнаха петиция за отстраняването му от поста и предаването на църковно- наказателно дело.

В подписката вече има над 1 000 подписа, а в двора на Рибната църква, най- посещавания храм в Асеновград, днес имаше десетки разстроени и разгневени хора.

mitropolit nikolai15Снощи отец Тодор, свещеник в храма от 46 години, беше принуден да подпише доброволно отказ от служба, а назначените нови двама свещеници, единият от които- син на архиерейския наместник, не са добре приети.

mitropolit nikolai12Митрополит Николай изнесе празничната служба в храма “ Св. Спас“ в Пловдив и ръкоположи нов свещеник- протодякон Стоян. Както обикновено прави, след края на литургията той се обърна към множеството по актуалната тема- обвиненията срещу него. Ето какво каза митрополит Николай:

“ Бях обвинен в много нечовешки грехове, бях обвинен, че за всяко ръкоположение съм получавал по 10 000 лв. Моята съвест е спокойна. Аз ви уверявам, че не съм извършил тоя грях. Отново ще кажа- свикнал съм всички човешки грехове да ми приписват медиите, за да ми окажат натиск и да се опитват да кадруват църквата. Опитват се да ме дискредитират пред вас, моето паство. Аз ви уверявам, че оставката няма да си подам само защото съм несправедливо оклеветен. Бог ми е свидетел. Моята съвест е спокойна и моята молитва за онези клеветници е усърдна. Боже, прости им, те не знаят що говорят и що вършат.“

За да докаже твърдението си, че не е вземал пари за ръкоположение, митрополит Николай запита пред всички току що ръкоположения свещеник Стоян дали му е искал и давал пари и той отрече. „Бог да е с нас, амин! „- приключи темата митрополит Николай

- реклама -