Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

Москва обмисля скъсване на дипломатически отношения с България.

Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.

 

Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България,

руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София“.

Такава заплашителна нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, научи Епицентър. бг от дипломатически източници.

 

Смятаме обявяването за «personae non gratae» и неприемливи
лица на 70 служители на руските задгранични учреждения
на територията на Република България за безпрецедентен,
клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт,
подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна
напълно отрича тези обвинения„, пише в нотата, с която Епицентър. бг разполага. (Виж по-долу факсимилето – б.р.)

 

В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 не са
отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското
ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за
закриване на Посолството на Руската Федерация в Република
България. В този случай отговорността за изключително тежките
последствия за отношенията между Руската Федерация и
Република България ще бъде изцяло върху Българската страна“, пише в документа.

 

Вече стана известно, че от групата от 70 души – служители на посолството, които са посочени за експулсиране, само 34 са дипломати. Останалите са технически персонал. И след като не са дипломати, към тях не може да бъде приложена санкцията „обявяване на персона нон грата“. Така България е уличена в нарушение на Женевската конвеция, която урежда тези отношения и в неспазване на международните договори.

 

Според дипломати, решението е възможно – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

Президентът трябва да свика веднага КСНС, заяви пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

 

„Епицентър“ припомня:

 

Дипломатическите отношения между България и Русия датират от 7 юли 1879 г., когато Княжество България установява дипломатически отношения с Руската империя. Те са в пауза по време на Първата световна война, тъй като двете страни са от двата различни лагера – България – от Централните сили, Русия – от Атлантата.

След Октомврийската революция са възстановени, вече със РСФСР, както се нарича руската държава. Това става през април 1918, но през септември същата година отново са прекъснати.

През 1934 г. правителството на 19-майците установява дипломатически отношения между Царство България и СССР. Десет години по-късно обаче, на 5 септември 1944 г., те ще бъдат прекъснати от СССР, когато той ще обяви война на Царство България.

След размяна на писма на 14 и 16 август 1945 г. отношенията между Царство България и СССР са възстановени и оттогава не са прекъсвани.

 

ррр_1

 

 

Очаквайте подробности

 

Източник: Епицентър.БГ 

- реклама -