Митрофанова: Доставките на газ ще бъдат възобновени, ако България изпълни изискванията на „Газпром“

Митрофанова: Доставките на газ ще бъдат възобновени, ако България изпълни изискванията на „Газпром“

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от „Газпром“. Това заяви в ефира на телевизия „Россия 24“ посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, съобщава ТАСС. По думите ѝ, в България няма русофобски настроения. Русофобски настроения има само част от политическия елит.

„Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с „Газпром“, който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки даден момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени“, заяви Митрофанова.

Руското посолство в България скоро може да възобнови пълноценна работа, съобщи още руският посланик в София. „Мисля, че ще се справим с тази ситуация и скоро посолството и консулствата ще възобновят напълно работата си“, каза Елеонора Митрофанова.

По думите ѝ, народът на България се отнася добре с руснаците, русофобските настроения в страната са често срещани сред политиците. „В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения има само част от политическия елит. Хората в България се отнасят много добре към руснаците“, каза тя. „Като цяло са възпитани хора, вътрешно интелигентни, бих казала. Затова да се каже, че има някакво русофобско настроение от страна на обикновените хора, би било абсолютно погрешно“, каза Митрофанова.

На 28 юни българското правителство обяви решението си да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически служители на руски дипломатически ведомства, които бяха обявени за персона нон грата, припомня ТАСС.

- реклама -