Митрофанова: Доставката на оръжия за Украйна ще усложни диалога между страните ни

„Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна.

Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона,

както и ще усложни по-нататъшен диалог между нашите страни“.

Това посочи руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в седмичния си брифинг в социалните мрежи.

„Радваме се, че с успех от Въоръжените Сили на Русия и Народната милиция на Донецката Народна Република се проведе операцията по спасяване на българските моряци от пристанището в Мариупол и благополучното им завръщане в родината.

Понастоящем в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 членове на екипажите им. Включително граждани на България“.

По думите й за решаване на проблема пречи високата опасност от мини, създадена от украинските националисти, както и заплахата от обстрели на корабите от брега.

„В Международната морска организация се обсъжда темата за формиране на коридори за сигурно излизане на корабите.

Русия активно участва в тази работа, като на практика взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтересованите държави.

Украинците избягват предметно обсъждане на въпросите, свързани с функциониране на коридорите. В частност, те отказаха тристранна среща при участие на Генералния секретар на споменатата Организация.

При това Киев забрани излизане на чуждестранни кораби от пристанищата си (да напомня, че акваторията им е блокирана преднамерено с потопени обекти).

Истинската причина е в това, че националистите безконтролно са минирали пристанища.

Вместо да се използват коридорите, украинската страна предлага да „се консервират“ корабите, а моряците да се евакуират по суша през Румъния и Молдавия.

Макар че и тези предложения на практика остават празни декларации без каквито и да са конкретни стъпки“, посочи руският посланик в България.

- реклама -