Митов: Никой няма намерение да воюва с никого

Министърът на външните работи Даниел Митов отново отрече да са водени разговори за общ натовски Черноморски флот срещу Русия. Изявлението беше направено по време на откриването на деня на отворените врати в МВнР.

„Там, където свършва дипломацията, започва войната“, заяве Даниел Митов.

daniel-mitovТой поясни още: „Моя задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през дипломацията. Никой няма намерение да воюва с никого. НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това е и целта на Алианса.“

Свръхдраматизира се целият разговор. В рамките на НАТО от дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано засиленото присъствие на НАТО в Черноморския басейн”, заяви той.

Този дебат, според него, продължава да се води и конкретни решения все още не са взети и е било излишно отделни моменти от него да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации.

“България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учения, но под флага на НАТО в Черно море. Това се случва и в момента и на всеки тип регионални формати, страната не е поемала ангажимент да участва в тях. Знаете, че в Черно море има ограничения от конвенцията от Монтрьо – кораби на нечерноморски държави могат да присъстват в рамките на 21 дни. Турция е много свързана с тази конвенция и ние не виждаме възможност ограниченията по конвенцията да отпаднат и затова не са поемани ангажименти“

След едностранното прекъсване на договора за реадмисия от Турция, Митов заяви, че е създадена неправилна интепретация на този въпрос и той е обвързан с действията в Черно море.

Migrants in BelgradeБългария и Турция пордължвата да водят преговори за обратното приемане на бежанци в южната ни съседка. 

Въпросът ще бъде обсъден и на извънредна точка на Съвета на външните работи, който ще се проведе през следавщите дни.

- реклама -