Даниел Митов, ДС, МВнР, назначения

Митов за казуса с агентите на ДС в МВнР: Ще се окаже, че властта е президентството а протестните партии са декор

„Държавна сигурност/ДС/ се върна на бял кон не къде да е, а в политическия кабинет на Министерство на външните работи.“ Това каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Даниел Митов в Народното събрание.

Той разкритикува намеренията на новия министър на външните работи Теодора Генчовска да назначи редица бивши агенти на „Държавна сигурност“ за свои съветници. След като новината за това предизвика бурни реакции, министърката се отказа от нея.

Според Митов обаче намеренията са показателни:

„През последните 30 години демократична България води тежка битка, за да скъса с тоталитарното си минало. Най-агресивната, най-бруталната и същевременно най-перфидната част от това минало е неговият репресивен апарат. С други думи структурите на ДС, виновни за съсипването на съдбите на стотици хиляди български граждани. Ако има територия, където тази битка да е била особено ожесточена – това е полето на българската дипломация и системата на МВнР“, изтъкна Митов.

Той подчерта, че в годините, в които са управлявали трите правителства на Бойко Борисов и по време на мандат на Росен Плевнелиев е въведена практика да не се назначават нито на посланически постове, нито в политическото ръководство на МВнР сътрудници и агенти на ДС.

Според Митов днес България се управлява от нова власт. Той обърна внимание, че част от новата власт е БСП, която не се е извинила за миналото.

Да не се окаже, че реалната власт всъщност се намира в президентството, а протестните партии са само политически декор, който се разпада“, попита Митов.

Той определи назначенията като „целенасочена провокация срещу европейското бъдеще на страната“.

„Видяхме, че само за седмица за главен секретар бе назначен Иван Петров – секретен сътрудник Балинов на Първо главно управление на ДС. Съветник на министъра ще бъде Петър Воденски – секретен сътрудник Велинов към генералния щаб. За началник на кабинета е назначен Петьо Петев, секретен съюзник Динов от Първо главно управление на ДС, а за капак от вчера знаем, че Петко Сертов, кадрови офицер от Второ главно управление на ДС, е назначен за сътрудник.“

Той коментира още, че в същото време се готви пенсионирането на дипломати с огромен опит и попита: „Кога ще пенсионираме Държавна сигурност?“

- реклама -