Митов Даниел Митов, подслушване

Митов в САЩ: Нужно е укрепване на НАТО в Черно море

Необходимо е засилване на способностите и укрепване на сигурността по целия източен фланг на НАТО, в т.ч. и в Черноморския регион, каза в САЩ българският министър на външните работи.

„България подкрепя регионално сътрудничество в Черноморския регион за укрепване на сигурността под егидата и командването на НАТО“, категоричен бе Даниел Митов.

Първият ни дипломат каза това на среща на Атлантическия съвет в САЩ, посветен на резултатите от срещата на върха на НАТО във Варшава. В него участваха военни експерти, анализатори, бившият американски посланик в София Марси Рийс, както и Майкъл Карпентър – заместник секретар за Русия, Украйна и Евразия във военния департамент.

Русия няма да пусне НАТО в Черно море

Дискутирана е бил необходимостта от засилване на способностите на НАТО в трите измерения – сухопътни сили, военноморски и военновъздушни. Във връзка с това първият ни дипломат е информирал американците за плановете на българското правителство за модернизиране на военновъздушните сили на страната.

Енергийните въпроси също на първи план

В рамките на втория ден от работното си посещение във Вашингтон министър Даниел Митов е разговарял и със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн.

Срещата им е била фокусирана върху енергийните проекти като междусистемната газова връзка с Гърция, а също и върху терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Бе подчертана необходимостта от ускоряване на процеса на реализиране на двата проекта, предвид ключовото им значение за диверсифициране на енергийните доставки и постигане на конкурентни пазарни цени.

- реклама -