посланика в Турция
Надежда Нейнски

Митов: Аз наредих на посланика в Турция да не говори

Министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че лично е наредил на българския посланик в Турция Надежда Нейнски да не говори пред медиите след  опита за преврат в Турция. Това заяви самият първи дипломат в Брюксел, където взе участие заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

„Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая, МВнР събираше всичката информация, давахме информация до медиите, инструкции до българските граждани“, поясни външния министър.

По думите му, задачата на посланик Нейнски е била да се погрижи за българските граждани, които се намират в Турция и да координира тяхното завръщане, а не да дава интервюта по медиите. Няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявления от Истанбул или Анкара в тази ситуация, отбеляза министър Митов.

„Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето на дипломатически служители и граждани на място.“

Надежда Нейнски бе остро атакувана, че е запазила мълчание и не е отговаряла на телефонни обаждания на медиите след опита за военен преврат. Появиха се дори информации, че тя е била на почивка в турски курорт, който не е напуснала дори и след събитията в Истанбул и Анкара. Тази информация обаче бе опровергана от родната дипломация.

 

- реклама -