OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Митов: Антизападната реторика в Турция трябва да намали температурата си

Споразумението на Турция с ЕС по миграционните въпроси съществува, но трябва да продължи да се изпълнява. Това беше нашата цел и тя е постигната. Това заяви във Варна външният министър Даниел Митов.

Оттук нататък в двустранен план България също продължава този разговор, за да направим по-ефективно предварително връщането на граждани на трети държави, преминали нелегално границата, но така или иначе продължаваме разговора естествено и по визовата либерализация, като, пак ще уточня, 72-та критерия трябва да бъдат покрити.

А споразумението за реадмисия и неговото изпълнение е предварително условие за получаването на визова либерализация и то е включено във всички тези 72 изисквания, подчерта Митов.

Според Митов, България е изиграла много важна роля именно с отиването на Борисов в Турция.

„Изигра огромна роля, защото се възобнови именно този диалог и разбирането, че трябва да престанем да говорим един за друг, а да продължим да говорим един с друг. Антизападната реторика в Турция, която напоследък наблюдаваме, трябва да намали температурата си и трябва отново да започнем разговор по същество, рационален. Защото, пак ще повторя, Европа е изчерпала капацитета си да приема повече мигранти, особено икономически мигранти – знаете правим тази разлика между икономически мигранти и бежанци”, уточни още Митов.

- реклама -