Митничари спипаха над 1 млн. лв. недекларирана валута

При един от случаите – на 17 декември 2022 г. на Митнически пункт „Капитан Андреево” пристига влекач с прикачено полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Норвегия през България за Турция.

По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето.

При последвалия физически контрол в две от гредите за укрепване на товара са открити пачки норвежки крони с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 3 000 000 норвежки крони с обща левова равностойност 559 698 лева.

Ден преди това – на 16 декември,  митническите служители откриват недекларирана валута с левова равностойност 514 633 лева при проверка на автобус.

В превозното средство, с водач – турски гражданин, пътували от Румъния през България за Турция 21 пътници.

Една част от валутата е била укрита във фабрична кухина в багажното отделение зад стената на спалното помещение, а друга част – в  долното бельо на водача на автобуса.

Открити са 148 420 британски паунда, 20 000 евро и 8240 шотландски паунда  с левова равностойност 390 360 лева. В хода на проверката в същия автобус при личен преглед на двама пътници мъж и жена- румънски граждани, са открити в бельото на мъжа – 40 000 евро, а в дамската чанта на жената – 23 540 евро с обща левова равностойност 124 273 лева..

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Шофьорите на товарния автомобил и автобуса – турски граждани, са привлечени като обвиняеми  и са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на прокуратурата.

- реклама -