Ива Митева, гражданство, Кирил Петков, Конституционен съд
снимка НОВА

Митева: Избори не са нужни, имаме проблем с Петков и Василев

Според депутата от „Има такъв народ” Ива Митева предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент.

Коментарът ѝ идва, след като Слави Трифонов обяви, че партията му напуска коалицията, предава Нова телевизия.

Митева смята, че трябва да се опита да се състави нов кабинет. „Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си.

Имаме проблем в самото управление – с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо”, отбеляза тя.

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната”.

„Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме.

Ще търсим правителство на широкото съгласие.

Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим”, обясни депутатът.

Според нея е било начертано споразумение, което е нарушавано и нищо от него не е изпълнявано. „Правителство на малцинството на ИТН не е странно, когато доверието е изчерпано, когато сме реагирали остро, когато многократно сме реагирали и не сме били чути”, каза Митева.

Тя коментира важността на личностите, които стоят начело. „Казахме, че избираме А отбора, аз не виждам А отбора – никъде на нито един пост.

Нека наистина да започнем да търсим А отбора и хората, които могат наистина да взимат решения и да се справят.

И да престанем с празните приказки”, апелира Митева.

Според нея вероятно ИТН няма да подкрепи министрите, които Кирил Петков ще предложи на мястото на изтеглените от Слави Трифонов. „Ако не бъдат избрани, той трябва да поиска или вот на доверие, или да му се поиска вот на недоверие, или да си подаде оставката. Може пък да си намери гласове от другаде – ДПС, ГЕРБ или „Възраждане”, уточни депутатът.

Митева е категорична, че от парламентарната група на ИТН няма да се отцепи нито един представител. „Нашата група е единна и работим заедно много добре. Не смятам, че от нас ще има предатели”, заяви тя.

И допълни: „Обикновено виждам едни депутати от ПП да ходят и да разговарят на последния ред с други депутати от други парламентарни групи. Ако това е водене на разговори – добре. Има едни такива хора, които казват: „Ще ни подкрепите ли за този закон или за еди какъв си избор”. Ако това са брокерите им – добре”.

Митева разкри, че от две седмици в парламента непрекъснато я спирали депутати, включително от управляващата коалиция – от БСП и „Демократична България”. „И ми казват: „Моля ви се, развалете кабинета”. Моята реакция беше: „Защо ние? Направете нещо вие, ние ще ви подкрепим”. Защото досега, каквото и да се е случило в тази коалиция, ние сме тези, които винаги сме тръгвали и казвали „не”, допълни депутатът.

- реклама -