столетници

Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите

Произходът им е забулен в мистерия. Кожата им е по-светла от тази на всички съседни нации, а езикът им (бурушаски) е подобен на баския.

В далечния север на Пакистан, в планинската долина Хунза, разположена в района Гилгит-Балтистан, хората живеят една от най-малко изследваните човешки групи.

Любопитното е, че те доживяват до 120, 130 години.

Някои от тях дори празнуват 145-и рожден ден, преди да напуснат този свят.

Точният брой години е труден за определяне, тъй като хунзите нямат доказателства в подкрепа на своето дълголетие. Твърдят обаче, че 60-годишните жени изглеждат като на 30.

В останалата част на Пакистан продължителността на живота е 67 години, но на покрива на света, в изолираните пустини на Хималаите, съществуват напълно различни закони за живота и смъртта. Изследователите са забелязали, че жените могат да забременеят много късно, на шейсет и повече, а също така се смята, че хората там не заболяват от рак. Учените търсят обяснения в околната среда и храната.

Хунзите пият вода от ледниците, сами отглеждат храната си и тъй като са откъснати от околните градове, не ядат нищо преработено. Кайсиите често са в менюто им и по време на гладуване в продължение на дни или дори месеци те не ядат нищо, освен пресен сок и супер здравословни плодове. Месото не присъства в менюто им всеки ден, а зърнените култури и зеленчуците доминират.

Те практикуват йога, дихателни упражнения и медитация.

Предполага се, че са потомци воините на Александър Македонски, които не са могли да го последват и са решили да останат в Хималаите. Самите хора хунзи обаче отричат тази историческа теория и твърдят, че няма никакви доказателства за подобен произход.

- реклама -