мумии

Мистерията на кокаиновите мумии от древен Египет

От няколко години световните токсиколози и египтолози водят спор за т.нар. кокаинови мумии. Всичко започва когато германката от руски произход Светлана Балабанова решава да разработи научен труд за опиумите, използвани в древен Египет. За целта тя прави токсикологични тестове върху няколко мумии, които се намират в Музея на Мюнхен. И резултатите са повече от шокиращи – в тях тя открива следи от хашиш, но и от кокаин и никотин.

И така възниква големият въпрос: Как египтяните са ползвали тези субстанции, при положение, че те са открити няколко хилядолетия преди тяхната цивилизация? При това на съвсем откъснат континент – Америка, която се смята, че е открита чак през 1492 година от Христофор Колумб.

Много от историците моментално заявяват, че тестовете на д-р Балабанова са дали грешни резултати. Тя обаче не се отказва и предприема нов подход – взима проби от косите на мумии от 21-вата Династия и ги слага в алкохолен разтвор. Този метод е използван широко в криминалистиката и въз основа на неговите резултати в света има издадени множество съдебни присъди. Когато генетичният материал, в случая коса, престои в разтвора от нея се отделят всички химически вещества. Но, ако и след това анализа на космите покаже наличие на субстанции, то съмнение в употребата им няма.

Наистина ли в древен Египет е имало кока и тютюн?

Тъй като никой не взима на сериозно изследванията на германската токсиколожка, историята замира за близо десетилетие. Докато мумията на Рамзес II, живял преди 3 хиляди години отива за реставрация в Париж. Там учените намират никотин и в неговите тленни останки. Египтолозите имат свое обяснение – много от мумиите са били развивани в миналото, когато започват британските експедиции в страната. Тогава било популярно да се пуши лула, затова те смятат, че мумиите са били „опушени“, а много вероятно било върху тях да е паднала и пепел от някой невнимателен археолог.

Но, французите оспорват тяхната теория защото в мумията на Рамзес съдържанието на никотин било смъртоносно количество. Това откритие дава нов подем на желанието на Светлана Балабанова да докаже своята позабравена теория, затова тя започва нови тестове, които включват проби от още десетина мумии на древни египятини, живели в съвсем различен район на страната. Те също дават позитивни резултати на кокаин и никотин…

Тогава френските учени, които дълго са изследвали древен Египет отиват в музея в Мюнхен, където отхвърлят още едно твърдение на египетските си колеги – че е възможно изследваните мумии да не са автентични. В края на 19 век в страната имало сериозен бизнес с фалшиви останки на фараони, като така местните отговаряли на голямото търсене на чуждестранните експедиции – заравяли престъпници в пустинните пясъци, а останките продавали мумифицираните тела срещу огромни суми.

Древните си падали по опиумите

Лотосът е било най-възхваляваното в Египет тях растение. С него са свързвали сътворението, раждането и Слънцето като източник на живота. Защото нощем лотоса се криел под водата, а денем разцъфвал над нея.

Изображенията на лотос се срещат в цялото египетско изкуство — като се започне с лотосовидните капители на храмовите колони в Карнак, рисунките в гробниците и се завърши с тоалетните съдове и накитите. Древните египтянки закичвали сини лотоси в косите си, но истината е, че от фараноните до обикновените селяни – всички обичали красивото цвете, защото с него можели да се дрогират. Ефектът на египетския син лотос е смятан за подобен на екстази – придавал лека еуфория и релаксация.

Но, да се върнем на кокаина и никотина и въпроса как тези растения попадат от Америка в Африка? Хенут Тай била висша египетска жрица, а също така една от кокаиновите мумии. Тя била част от големите плавания на фараонката Хатшепсут, която с години пътувала до Индия, а вероятно и до други континенти…

Дали древните египтяни не са имали канал за трафик на кокаин с американците хилядолетия преди нас?

Първоначално се смятало, че тяхната цивилизация имала много ограничено корабоплаване, съсредоточено основно по Нил. Но, дали египтяните, построили огромните пирамиди наистина не са били способни да плават в открито море? Разбира се, че са били!

Затова и не е никак изключено да са стигнали до американските брегове няколко хилядолетия преди Колумб. Още повече, че през 1909 двама участници в експедиция откриват в Гранд Каньон пещери, където намират артефакти от древен Египет. Освен това нека не забравяме стъпаловидните пирамиди в древния мексикански град Теотиуакани и по-късния култ на атцеките към слънцето – най-почитания от древните египтяни Бог.

И така смъртоносното количество никотин в мумията на фараона Рамзес II вече започва да не изглежда толкова необичайно. Учените смятат, че вероятно отвари от тютюневи растения са били използвани за мумифициране в Египет. Разбира се, не можем да пренебрегнем и другите обяснения за появата на „американските субстанции“ в останките на древните египтяни – възможно е в Африка да е имало подобни растения, които са изчезнали и поради това не са познати на съвременните ботаници.

Също така алкалоида в кокаина се смята, че се съдържа в растението беладона, което расте и в Африка. А, никотин има в редица зеленчуци като домати, картофи и патладжани.

- реклама -