подводница

Мистерия! В Аржентина продължава издирването на изчезналата подводница

Аржентинското министерство на отбраната съобщи, че вчера са били регистрирани седем неуспешни „сигнала до сателит“, които вероятно са били подадени от изчезналата военна подводница с 44-членен екипаж, предаде Ройтерс.

Сигналите, с продължителност от 4 до 36 секунди, са били излъчени в периода от 10,52 до 15,42 ч. местно време. Те постъпили в няколко бази на аржентинските ВМС, но контакт не е бил осъществен.

Възможно е тези сигнали да са от изчезналата подводница „Сан Хуан“, казаха от отбранителното ведомство.

Връзката с подводницата с дизелово-електрическо задвижване бе изгубена в сряда.

Съгласно процедурите във ВМС на Аржентина издирването започна в четвъртък вечерта, а в петък операцията бе трансформирана в издирвателно-спасителна. В нея се включиха кораби и летателни апарати от други държави, а също американска компания, специализирана в сателитните комуникации.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри написа в Туитър по-рано, че страната прави всичко възможно, за да намери подводницата колкото се може по-скоро.

Военноморските сили не изключват никакви хипотези за изчезването, заяви техен говорител. Според най-вероятната то е причинено от електрическа неизправност, която е спряла комуникациите на плавателния съд.

Електрическата подводница TR-1700 се е връщала от рутинна мисия до град Ушуая в най-южната част на американския континент. Тя е трябвало да пристигне в своята база в Мар дел Плата на около 400 км южно от Буенос Айрес. „Сан Хуан“ е една от трите подводници в аржентинския флот.

- реклама -