Мистерия! Изворът, който вкаменява всичко, до което се докосне

Изворът край Кнарсбъроу, Англия, е едно наистина необикновено място. То превръща всички предмети, потопени в него, в камък.

Ако пуснете нещо в него и го оставите за няколко месеца или години, той ще получи каменно покритие.

Изворът е отворен за посетители за първи път през 1630 г. и все още изумява хората със „способностите“ си.

Векове наред хората вярвали, че зад способностите на кладенеца стои дявалът – мит, подклаждан отчасти от факта, че едната страна на извора прилича на гигантски череп. Местните жители живеели в постоянен страх, че ако докоснат кладенеца или водата, те също ще се превърнат в камък.

Изумителна е скоростта, с която се случва този геологически феномен. Няколко авантюристи всеки ден оставят предмети във водите на извора, за да наблюдават трансформацията им. Предметите бавно и постепенно се превръщат в камък само за няколко седмици.

Някои от тези реликви могат да бъдат видени дори и днес – като викторианска шапка и дамско боне от XIX век – и двете превърнати в твърд камък. В по-близки времена хората са оставили в извора плюшени мечета, чайници и дори велосипед, като резултатите са подобни.

Всъщност, предметите се сдобиват с твърда обвивка от минерали, подобно на формирането на сталагмитите и сталактитите в пещерите.


„На малките мечета им отнема между три и пет месеца [да се вкаменят]. По-големите порести предмети (големи плюшени мечета и дрехи) – от 6 до 12 месеца. На непорестите предмети като шапките или пожарникарските шлемове може да им отнеме до 18 месеца,“ казва един от туристите, Монти Уайт.

Най-ранните исторически сведения за извора са от Джон Лейланд, археологът на крал Хенри VIII, който посетил кладенеца през 1583 г. Той написал, че изворът е много известен и постоянно посещаван от хора, които се къпели под течащите му води и пиели от него , защото вярвали в лечебните способности на водата.

Според една легенда, ясновидката Майка Шиптън била вещица от Йоркшир, родена в пещера,  близо до извора, и предрекла бъдещи събития под формата на поеми. С увеличаването на известността на Майка Шиптън, и вкаменяващият кладенец ставал все по-популярен и по-популярен.

В началото на XVII век лекарите изследвали водите и обявили, че те могат да лекуват всяка болест, която може да покоси човешкото тяло. След това през 1630 г. крал Чарлз I продал земята на сър Чарлз Сингсби. Той веднага съзрял невероятна бизнес перспектива в кладенеца и наложил такса за посещаването му.

Освен това организирал специални туристически обиколки из имота си. Оттогава насетне кладенецът и районът са притегателен център за туристи от страната и чужбина.
Според някои източници, вкаменяващият кладенец е първата туристическа атракция във Великобритания. Пещерата и изворът са отворени за посетители и в наши дни.

- реклама -