Мистериозният китайски вирус плъзна из Европа: Какво представлява той?

Мистериозният китайски вирус плъзна из Европа: Какво представлява той? Едва излязъл от острата фаза на пандемията от КОВИД-19, светът е особено чувствителен към новината за нарастващия брой случаи на (атипична) пневмония при деца в Китай.

Някои медии нарекоха заболяването

мистериозно и това допълнително „наля масло в огъня“ на обществените тревоги. В отговор на изисканите от Световната здравна организация (СЗО) повече данни във връзка с „горещата“ ситуация, здравните власти на страната докладваха, че не е идентифициран нов патоген. Според тях скокът в хоспитализациите е заради усложнения при инфекции, дължащи се на коктейл от добре познати болестотворни агенти, като грипен вирус, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и

на микоплазма – Mycoplasma pneumoniaе.

Това каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките, цитира dariknews.bg.

Да започнем с добрата новина, която вълнува всички – Китай не съобщава за откриване на нов болестотворен агент. Косвено доказателство за това е и фактът, че пневмонията засяга деца. Това предполага, че по-големите вече са се срещали с причинителите и имат изградена защита срещу тях, обясни вирусологът.

Пневмонията е инфекция и възпаление на

белите дробове. Може да бъде резултат от различни вируси и бактерии. Mycoplasma pneumoniae и някои други инфекциозни агенти, включително вирусите, предизвикват т.нар. атипична пневмония. Наречена е така, защото

се различава в някои отношения

(например подход при поставяне на диагнозата, клинична находка) от типичната пневмония, предизвикана от бактерии, като Streptococcus pneumoniae, поясни проф. Александрова.

През последните дни от Франция също дойдоха съобщения за повишаване на случаите на предизвикана от този патоген пневмония у деца, каза професорът.

Пневмонията от Mycoplasma pneumoniae

обикновено е сравнително леко заболяване, но може и да се усложни.

Причинената от Mycoplasma pneumoniae пневмония обикновено е сравнително леко, самоограничаващо се заболяване, често „прекарвано на крак“. В някои случаи обаче може да прерасне в тежка, дори животозастрашаваща пневмония, възможно е да доведе и до прояви, излизащи извън границите на белите дробове, обясни проф. Радостина Александрова.

Тя каза, че в лечението на предизвиканите от

бактерии, включително от Mycoplasma pneumoniae, пневмонии се използват антибиотици, включително и от групата на макролидите. Публикация в Nature от 27 ноември 2023 г. напомня, че нивата на устойчивост на Mycoplasma pneumoniae към макролиди в Пекин са между 70 и 90 процента. Не е изключено това също да допринася за високите нива на хоспитализация, тъй като резистентността на тези патогени може да попречи на лечението и да забави възстановяването при

пациентите с бактериална пневмония.

По-нататъшното развитие на ситуацията с повторната поява на Mycoplasma pneumoniae и активността на респираторни инфекции безспорно е обект на сериозно наблюдение, още повече, че предстои навлизане в зимния сезон. Това би позволило на здравните специалисти да предприемат, при необходимост, бърз отговор и адекватно управление. В това отношение опитът, придобит от държавите и институциите по време на пандемията, е изключително ценен, заяви вирусологът.

СЗО призова Китай да не крие мащабите на новата епидемия в страната

Световната здравна организация (СЗО) изисква повече данни от Китай на фона на епидемия от пневмония при деца. Д-р Мария Ван Керхов, епидемиолог на СЗО, каза, че агенцията „координира действията си с Китай“, тъй като болниците в цялата страна продължават да бъдат претоварени.

Маските за лице и социалната дистанция

отново се препоръчват в Китай, което кара много хора да си припомнят първите дни на пандемията от COVID-19, пише Daily mail. Страната се бори с пик на пневмония, наречена „синдром на белите бели дробове“ поради начина, по който увреждането на белите дробове се показва при сканиране сред децата.

Д-р Ван Керхов каза на конференцията:

„Да, виждаме увеличение на респираторните инфекции по света. „В есента сме и навлизаме в зимните месеци, така че очакваме да видим повишение на респираторните инфекции независимо от това. Проследяваме Китай. Те наблюдават увеличение поради редица различни инфекции“.

СЗО предприе необичайния ход да призове публично Китай да бъде прозрачен относно епидемията. Много държави обвиняват Пекин, че е крил много информация относно това как точно

е протекла пандемията в страната.

Според Daily Mail големите педиатрични болници регистрират 7000 приема на ден в някои райони на Пекин. Твърди се, че най-голямата болница в Тиендзин – провинция на брега близо до Пекин – е приемала повече от 13 000 болни деца през вратите си всеки ден. Има също съобщения за пикове на детските заболявания в провинция Ляонин и в Шанхай. Пациентите, приети в болници, страдат от висока температура и възпаление на белите дробове,

но без кашлица или белодробна инфекция.

Светът за първи път беше предупреден за мистериозната епидемия в Китай на 21 ноември, когато системата за наблюдение на заболяванията ProMED издаде известие за съобщения за „недиагностицирана пневмония“ в Китай. Системата – която също беше първата, която вдигна тревога през декември 2019 г. за появата на COVID-19 – работи за откриване на необичайни здравни явления.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено