Мишел Платини

Мишел Платини е арестуван по подозрение в корупция

Бившият президент на УЕФА и футболна легенда Мишел Платини е арестуван днес по подозрение в корупция.

Това съобщиха световните агенции.

Става дума за съмнителни действия на Платини по време на избора за място на провеждане на Световното първенство по футбол през 2022 година.

Според френското издание Mediapart във вторник сутрин бившият футболист е бил отведен от униформени и е задържан в сградата на Службата за борба с корупцията, коят се намира в парижкото предградие Нантер.

Според френското издание по случая е бил разпитан и Клод Гуон, който е бивш шеф на кабинета на Никола Саркози по времето му на президент на Франция.

През декември 2010 година за място на Мондиала беше избран Катар. По-късно редица футболни активисти обвиниха представителите на на емиратството в даване на подкупи, за да получат първенството.

В същото време, разследване на ФИФА не намери доказателства за това.

През 2015 г. Платини и бившият президент на ФИФА Сеп Блатер бяха изгонени от футбола за срок от 8 години. Двамата бяха признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите. В крайна сметка санкцията на Платини беше намалена наполовина от Етичната комисия към ФИФА. Тя изчита през октомври, а в интервю за „Ню Йорк таймс“ през миналата седмица, французинът обяви, „Ще се върна“.

През миналата година Платини обяви, че е бил оправдан от швейцарските власти. Френската футболна легенда добави, че е станал жертва на заговор за изхвърлянето му от футбола.

 

- реклама -