Мишел Барние ще води преговорите за Брекзит

Мишел Барние ще води преговорите за Брекзит

Французинът Мишел Барние ще води преговорите за Брекзит.

„Днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер назначи Мишел Барние за отговорен по подготовката и провеждането на преговорите с Обединеното кралство по член 50 Договор на ЕС“, казва се в съобщението на пресслужбата на Европейската комисия.

Мишел Барние е бивш зам-председател на Еврокомисията и еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите. Той добре познава финансовите и банковите дела на ЕС, отбелязват световните медии.

Бившият френски министър направи опит да се кандидатира за поста на председател на ЕК след Жозе Барозу, но загуби битката с опонента си от Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер през 2014 г.

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер похвали Барние и обяви, че ще разчита на неговата експертиза в преговорите за напускане на Лондон.

„Много се радвам, че моят приятел Мишел Барние прие тази важна и предизвикателна задача. Исках политик с опит за тази трудна работа. Сигурен съм, че той ще е способен да се изправи пред това предизвикателство и да ни помогне да развием ново партньорство с Обединеното кралство, след като напусне ЕС“, казва Юнкер.

В Туитър Барние написа, че е поласкан от гласуваното му доверие.

„За мен е чест, че Жан-Клод Юнкер и Европейската комисия ми повериха преговорите с Великобритания. Ще се срещнем за начало на трудната задача на 1 октомври“.

От страна на Великобритания преговорите ще се видят от министърапо Брекзит Дейвид Дейвис. По-рано Дейвис заяви, че Великобритания ще задейства чл.50 от Лисабонския договор в края на тази или началото на следващата година.

- реклама -