Мишел Барние условия споразумение Великобритания Брекзит

Мишел Барние представи съдържанието на споразумението с Великобритания за Брекзит

Европейската комисия предложи снощи Европейският съвет да одобри постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние представи накратко съдържанието на сделката.

Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок след оттеглянето на 29 март догодина – до 31 декември 2020 г. (21 месеца).

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС. Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

- реклама -