Мишел Барние ще води преговорите за Брекзит

Мишел Барние определи като „слухове“ новината за стойността на развода с Великобритания

Главният преговарящ на Европейския съюз с Великобритания Мишел Барние отхвърли като „слухове“ съобщенията, че е постигнато споразумение между Брюксел и Лондон за т. нар. сметка за Брекзит.

Британските медии съобщиха, позовавайки се на свои дипломатически източници, че двете страни са се договорили за финансовите задължения на Великобритания, но не са заложили точна сума. Брюксел и Лондон са се съгласили, че британската страна ще трябва да плати между 45 и 55 млрд. евро, като окончателната сума зависи от това „как всяка една от страните изчисли резултата от договорената методология“.

Междувременно „Файненшъл таймс“ съобщи, че Великобритания ще покрие задължения към ЕС в размер на 100 млрд. евро, но ако бъдат структурирани като нетни плащания в рамките на няколко десетилетия, то сумата ще намалее до по-малко от половината.

По време на своя реч в рамките на конференция в Берлин Барние определи тези съобщения в медиите като „слухове“. „Има предмет, по който ние продължаваме да работим, независимо от твърденията или слуховете в пресата днес. Това е въпросът с финансовия ангажимент“, посочи той. Барние също така отново повтори, че 27-те страни в ЕС (без Великобритания) няма да плащат за задълженията на 28-те.

На въпрос за съобщенията в медиите говорител на британското министерство за излизането от ЕС заяви, че тази седмица в Брюксел се водят „интензивни преговори“, без да засегне директно въпроса за сметката.

Постигането на споразумение би било значителен пробив в преговорите между Брюксел и Лондон преди европейската среща на върха през декември, на която Великобритания се надява да получи зелена светлина за начало на разговорите за бъдещите си търговски отношения с ЕС.

- реклама -