Мишел Барние: Британците ще понесат последствията си след Брекзит, освен ако не решат да останат в единния пазар

Британците решиха да напуснат ЕС, за което ние съжаляваме. Британците взеха това решение и сега трябва да си поемат последиците. Ще има такива, освен ако Обединеното кралство не реши, но засега това не е така, да остане в единния пазар. Това каза пред журналисти главният преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние, който посети заедно със столичния кмет Йорданка Фандъква софийското метро.

„Затова трябва да се подготвим и аз редовно посещавам държавите членки, където се срещам със синдикатите, националните парламенти и представителите на бизнеса“, коментира той.

Попитан какво ще стане, ако през юни не бъде постигнат достатъчен напредък по преговорите за ирландската граница, той отговори: „Този Европейски съвет през юни, на който участва и българското правителство, е много важен етап преди октомври, когато трябва да приключим работата по този проект. Така че имаме малко време и часовникът тиктака. Надявам се да постигнем напредъка, както по Ирландия, така и по други въпроси, цялостното управление и всичко свързано с подреденото излизане на Обединеното кралство. Ако искаме, а ние искаме, да постигнем споразумение през октомври за подреденото излизане на Обединеното кралство, то в това споразумение трябва да има оперативно разрешение на въпроса за Ирландия. За да се запази мирът и стабилността в Ирландия, всичко това, което се предвижда по т.нар. „споразумение от Разпети петък“, като едновременно с това се запази и целостта на единния европейски пазар“.

По думите му в проекта предлагат едно решение, но очакват, ако има такива, и други предложения от Обединеното кралство и са готови да ги обсъдят.

„Оперативно решение означава да се спази споразумението от Разпети петък т.е. да няма твърда граница между Северна Ирландия и Р Ирландия, като едновременно с това се спазват правата на вътрешния европейски пазар. Още не сме го постигнали“, каза още Мишел Барние.

- реклама -