Мира Радева, социолог, ГЕРБ, правителства, парламент

Мира Радева: Отсъствието на редовен кабинет и неуспешните парламенти играят в полза на ГЕРБ

„Отсъствието на редовно правителство и неуспешните мандати на предишните два парламента играят в полза на ГЕРБ. Но от друга страна, има интрига и около “Продължаваме промяната”. Много е важно и Конституционният съд как ще се произнесе по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Убедена съм, че битката в КС ще бъде много тежка. Не е ясно как ще завърши. Но като цяло от изхода ѝ ще има голям политически отклик и в едната посока, и в другата. Това ще нажежи обстановката и според мен ще мобилизира допълнително избирателите. Онези, които симпатизират на ГЕРБ, ще имат още един мотив. Противниците на ГЕРБ също ще получат допълнителна мотивация. Затова очаквам голяма електорална битка за периферията.“

Това каза в интервю за „24 часа“ социологът Мирослава Радева.

По думите й битката за парламента ще остане с неизвестен край до последно. А резултатът може да е подвластен на изненади.

По отношение на избирателната активност, Радева прогнозира, че тя ще бъде по-висока от тази на вота през юли по няколко причини:

1. В предстоящите избори има повече интрига в сравнение с юлските.

2. Има съвпадение на президентския и парламентарния вот.

3. Има нови политически играчи, към които има очакване да дадат ключа към съставяне на редовно правителство.

Според нея мерките няма да се отразят сериозно на желаещите да отидат до урните.

„А самите мерки в момента показват цялата безпомощност на българското общество. От социалните мрежи научавам, че търговията с фалшиви зелени сертификати е в разгара си. А това означава, че лъжем самите себе си както за всичко. Всичко е двоен стандарт. Ако се вземат мерки, нека поне да са реципрочни Не може хората да се тъпчат в обществения транспорт без никаква дистанция и сертификат, а в молове, ресторанти, театър и фитнес това да е изискуемо“, коментира Радева.

- реклама -