Мира Кожухарова

Мира Кожухарова: България има готовност за поставяне на трета доза ваксина срещу COVID-19

„България има готовност за поставяне на трета доза ваксина срещу COVID-19“.

Това каза съветникът на здравния министър Мира Кожухарова по бТВ.

По думите й този въпрос в момента се обсъжда в Европейския център за контрол на заболяванията.

„Щом се смени кратката характеристика и се препоръча реваксинация – имаме готовност. Нашата система ще бъде коригирана в това отношение и ще може да се регистрира и трета доза“, коментира Кожухарова.

„Съвсем скоро над един милион и двеста хиляди ще станат имунизираните с две дози срещу COVID-19 у нас“, уточни епидемиологът.

Тя добави, че се надява тази бройка, както и хората, които са преболедували от коронавируса, да направят новата вълна на заразата „по-тясна“ – бързо да се покачи и бързо да спадне. Кожухарова коментира, че при всички положения ще се налагат мерки ако заболеваемостта продължи да се покачва.

„Ваксината не е магическо средство, винаги има възможност да се заразиш, но е високо ефективна и по отношение на „Делта“ варианта. Над 80% предпазва от тежко протичане и хоспитализация“, каза Кожухарова. Специфично средство за лечение на коронавирус все още няма, но има набор от препарати, които се използват от експертите“, допълни тя. Кожухарова припомни да не се самолекуваме, а да потърсим помощ от специалисти, дори и по телефона.

На въпрос дали децата ще тръгнат на училище присъствено или не, Кожухарова каза, че се надява те да учат присъствено. „Ще бъде голямо разочарование децата да се подлагат на това тежко изпитание да стоят вкъщи и да не учат достатъчно. В Ню Йорк, например, ще ходят присъствено на училище, но там всички учители са ваксинирани“, уточни Кожухарова.

- реклама -