Миню Стайков съд здравословно състояние КПКОНПИ

Миню Стайков остава в ареста

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на Миню Стайков за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ по делото за злоупотреба с пари от европейски земеделски фондове.

Това съобщиха от спецпрокуратурата.

Стайков бе задържан на 5 септември 2018 г. и привлечен към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура за ръководене на организирана престъпна група данъчни престъпления и пране на пари. Оттогава той е в ареста, след като през май 2019 г. му бе повдигнато обвинение по второ дело (заедно с още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“) – за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

По това досъдебно производство също му бе определена най-тежката мярка за неотклонение.

Днес, 5 ноември 2019 г., съдът отхвърли за пореден път искането за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека заради наличието на опасност да влияе върху разследването.

Основен аргумент, изложен от страна на защитата е вложеното здравословно състояние на Стайков. Адвокатът му днес изтъкна, че той страда от депресия и е на антидепресанти, имал анемия, мозъчно и урологично заболяване. В залата Стайков дойде на количка, но въпреки това съдия Ангелова отказа да го пусне от ареста.

- реклама -