протест на миньорите в Боливия

Миньори отвлякоха зам.-министър и го пребиха до смърт в Боливия

Зам.-вътрешният министър на Боливия Родолфо Иянес беше убит от миньори.Те го отвлякоха с искане за промени в трудовото законодателство, съобщиха правителствени източници.

Министърът на вътрешните работи Карло Ромеро заяви, че „всичко показва, че нашият зам.-министър е бил зверски убит”.

Зам.-министърът отиде да преговаря с протестиращите миньори на мястото, където бяла направили блокада на главен път в западното планинско градче Пандуро, на сто километра от столицата Ла Пас.

Родолфо Иянес беше похитен от тях.

Малко след отвличането Иянес каза по телефона, че е добре и нищо не го заплашва.

Следващите съобщения обаче гласяха, че правителственият представител е мъртъв, а директор на радиостанция Fedecomin, собственост на минните кооперации, заяви, че е видял мъртвото тяло на Иянес. Той разказа, че миньорите се нахвърлили на зам.-министъра, след като се разбрало, че и трети миньор е убит в сблъсъци в полицията.

Миньорите искаха да бъдат освободени всички техни арестувани колеги в замяна на освобождаването на Иянес.

В изявление военният министър Рейми Ферейра каза, че са арестувани между 100 и 200 души. И убийците на Иянес са установени.

Протестните акции на  миньорите започнаха преди две седмици.

На няколко пъти полицията използва сила, за да разпръсква работниците, блокирали ключов път.

Демонстрациите на миньорите тази седмица бяха съпроводени с насилие след началото на пътната блокада. Протестиращите настояват за:

  • минни концесии,
  • за правото на синдикална дейност,
  • правото на работа за частни или чужди компании.

След няколкодневни сблъсъци с полицията, в които загинаха няколко миньори, а полицаи бяха ранени, миньорите се съгласиха да започнат днес преговори с правителството за отваряне на пътната артерия.

- реклама -