Миньори от „Мини Марица-изток” протестират с искане за повишаване цената на въглищата (СНИМКИ)

Работници от „Мини Марица-изток” се събраха на протест в София. Те настояват за повишаване на цената на добиваните в комплекса въглища с 15 процента, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.

„Към днешната дата, основните ни искания са свързани с бъдещето на въгледобива и всичко, свързано с него. Бъдещето зависи от екологичните норми и стандарти, които ще имат централите, но и от нещо друго – ние да имаме достатъчно средства, за да можем да работим. Искаме увеличение на цената на въглищата, а не на заплатите. В момента 1 тон въглища, натурален, е 17,50 лева. Ние искаме той да стане 18,50 лева. Само за сравнение ще кажа, че един тон пясък, който се добива от реката, струва 22 лева”, заяви пред журналисти Владимир Топалов от Миньорска федерация на КТ „Подкрепа”. Той подчерта, че увеличението на цената на въглищата няма да доведе до увеличение на цената на електрическата енергия.

Протестът се провежда на пл. „Александър Батенберг” в столицата, а на него присъстват повече от 500 работници. Полицейското присъствие в района е засилено. Протестиращите блокираха движението по бул. „Цар Освободител“. Предстои по-късно шествието да се насочи към сградата на Министерство на енергетиката.

- реклама -