Мините започнаха да изплуват край Босфора (Обновена)

Мините започнаха да изплуват край Босфора. Обект, наподобяващ мина, е бил забелязан в района на Босфора, съобщава електронното издание на в. „Миллиет“.

Предполага се, че може да

става въпрос за плаваща мина, донесена от морските течения от пристанище в Украйна, отбелязва изданието.

ВМС: Няма релана заплаха от плаващи мини в Черно море – Flashnews

Обектът е бил забелязан

от рибари в района Саръйер-Гарипче в Истанбул.  Сапьори на бреговата охрана на Турция изследват устройството.

В изявление днес

министерството на отбраната на Турция съобщи, че обектът е бил забелязан от цивилен търговски кораб и на място незабавно са били изпратени екипи на Силите за подводна отбрана. Екипите работят по обезвреждането на наподобяващия мина обект, посочи министерството.

Турският министър на отбраната

Хулуси Акар потвърди, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция, предаде турската частна телевизия НТВ.

Мината е била руско производство и е съдържала около 30 кг експлозив. Подобна мина има капацитет да потопи всякакъв кораб, посочва телевизията. По думите на Акар става дума за стар вид мина, която е била обезвредена от екипите за подводна отбрана SAS. Министърът посочи, че във връзка със случая турската страна е в

контакт с руските и украинските власти.

„С цел продължаване на безопасния морски трафик е извършена нужната координация с военноморските сили, бреговата охрана и други съответни институции. Взети са необходимите мерки. Морският трафик продължава безопасно“, заяви Акар. НТВ посочва, че обезвреждането на взривното устройство е продължило около два часа и половина.

Мината е била забелязана от цивилен

плавателен съд на входа на Босфора при Черно море. От съображения за сигурност проливът беше затворен за корабоплаване в двете посоки.  След обезвреждането на мината движението през Босфора е подновено.

- реклама -