Министрите в един глас: Да не се спекулира със смяната на Бокова

Министрите от кабинета с коментар за скандала около смяната на Ирина Бокова като кандидат за поста генерален директор на ООН и замяната й с Кристалина Георгиева.

Митов: Спекулациите, които се появиха около Германия и Русия тръгват от медийната среда

Спекулациите, които се появиха около Германия и Русия тръгват от медийната среда. Това заяви външният министър Даниел Митов в началото на правителственото заседание по повод скандала около българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

„По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за кандидатурата ни, смяна, подкрепа, или каквото и да било друго.  Благодарим за адекватната реакция, както на Руската Федерация, така и на Германия“, заяви Митов.

„Вчера и българският посланик е бил на среща с руския външен министър и това е било препотвърдено. Никой не ни се меси в решенията. Никой не проявява в случая пристрастия към един или друг кандидат”, посочи външният министър.

 Москов: Взето е решение и всички заедно го правим

„Вероятно има и други колеги, за които г-жа Бокова не е близка нито биографично, нито като политическо поведение. Независимо от това от каква политическа традиция произхождам, аз, цялото правителство работи, защото това е решение на България и не може да бъде сменяно в движение. Това не значи дали обожавам, харесвам или приемам някакъв кандидат”. Това коментира здравния министър Петър Москов.

Vejdi-Rashidov-2Рашидов: Когато Бокова се е кандидатира за ЮНЕСКО е била ясно определена към коя партия симпатизира, но това не е повлияло на решението на МС

„Един месец бях упълномощен да посрещаме посланиците на ЮНЕСКО в Париж, да ги убеждаваме в българската кандидатура, така че в никакъв случай не бива да има спекулации на тази тема, защото, когато се носят отговорности, най-напред е България и това е била позицията на премиера и на правителството.”, каза Рашидов.

- реклама -