Министрите след вота: Пенсиите са под риск, чака ни тежка зима

Министрите след вота: Пенсиите са под риск, чака ни тежка зима. Тези послания отправиха част от министрите от вече сваления кабинет „Петков“ след вота на недоверие.

„ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ направиха безпринципен сбор. Един вот на недоверие няма да ни спре“, заяви Корнелия Нинова след като правителството беше свалено с вот на недоверие. Тя призова в следващата една седмица да се приеме актуализацията на бюджета.

„Ако до края на седмицата не бъде приета на второ четене, пенсионерите няма да си получат увеличението на пенсиите от 1 юли, майките няма да получат данъчните облекчения за деца. Очевидно е, че ще се случи процедурата по Конституция – дава се първият мандат на първата сила и завъртаме рулетката. За нас предсрочни избори са най-тежкият и неприемлив вариант. Новата четворна коалиция създаде хаос в държавата, политическа криза, есента и зимата ще бъдат тежки“, допълни Корнелия Нинова.

По думите ѝ изборите са най-лошият вариант, свалянето на правителството ще се отрази в хаос, нестабилност и липса на парламент, който стабилно да взима решения по най-важните въпроси. „Ако „Продължаваме промяната“ ни поканят на разговори, ще се включим, коалиционното споразумение трябва да се актуализира с нови задачи“, каза още Корнелия Нинова.

Ако не бъде приет бюджетът до края на седмицата, т.е. до утре до 17:00 ч., респективно ако парламентът работи в събота и неделя и бъде приет (бюджетът), това е единствената възможност пенсионерите да си получат в нормалния срок от 7 до 20 юли пенсиите в увеличен размер. Това сподели пред медиите в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той подчерта, че не се срамува от нищо, което е направило правителството. В социалната сфера успехите са много големи на това правителство, не на БСП, посочи той.

На въпрос каква ще е съдбата на БСП Гьоков отвърна, че съдбата ѝ ще бъде „добра“, защото „водихме последователна, предвидима и устойчива политика“.

„Това, което ме усмихва, е това, което виждам навън на площада. Да, може би в зала получихме негативна оценка, Делян Пеевски дойде за първи път на работа от шест месеца, за да натисне бутона. За мен това е висока оценка за моята работа, това значи, че сме направили неща, които са били достатъчно смислени, знакови и са нарушили комфорта на статуквото“. Това заяви вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

По думите ѝ те са направили пълен кръг и са се върнали там, откъдето са започнали – на пълния площад.

„Видях едни гузни физиономии от миналия четвъртък, когато беше гласуването срещу Никола Минчев. Днес не избраха собствен председател, не приеха промените в закона за евросредствата, който е последната стъпка от отключването на първия транш от средствата по Плана за възстановяване, спряха 2,5 млрд. лв.“, добави тя.

Още по темата:

- реклама -