ЕК

Министрите на външните и вътрешните работи доволни от препоръката на ЕК за България

ЕК ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес в рамките на механизма за проверка и сътрудничество е достатъчен. Реформата в съдебната система е процес и независимо дали има или няма механизъм ще продължи. 

Това каза министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет, посветен на последния мониторингов доклад за България.

„Разбираме, че до края на мандата на тази комисия остава малко време, така че не мога наистина да посоча дали решението за отпадане на мониторинга ще е в рамките на мандата й. Важното е, че Комисията за първи път много ясно в свой доклад и експертите, които са работили по всички доклади 18 наброй през тези 12 години ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите на България по всички 6 показателя. Искам да подчертая, че реформата е процес. Той не се прави заради доклад, Брюксел, Берлин или Париж, а за българските граждани и съдебна система. Така че реформите, независимо дали има или няма механизъм, ще продължат. Неслучайно и българското правителство преди месец одобри така наречения постмониторингов механизъм, със създаването на съвет под ръководството на вицепремиер, в случая под мое ръководство, с участието на гражданското общество, с участието на съдебната власт при спазване на принципа за разделение на властите. Така, че това, което предстои е работа“, каза още Захариева.

Министърът уточни и какво следва. „Тъй като имаше доста интерпретации и спекулации по темата как ще приключи механизмът. Той е създаден с решение на ЕК. Поради тази причина, той трябва да приключи с решение на ЕК. Преди това така както е по договора за присъединяване, комисията ще вземе под внимание, ще прати доклада, мнението на съвета и на ЕП. Всички доклади досега подчертавам са били изпращани на ЕП в комисията LIBE, за да може ако ЕП реши да вземе мнение. Досега такова мнение не се е случвало. Не е взимано. Няма да спекулирам с точната дата“, каза още Захариева и уточни, че процедурите са в обсъждане.

Задоволство от доклада изрази и вътрешния министър Младен Маринов, според когото комисията ясно е оценила направеното от МВР в последните години по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Докладът за механизма и сътрудничество в момента показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби както в европейски аспект, така и в международен. Ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания“, категоричен бе Маринов.

Той поясни, че по отношение на Министерството на вътрешните работи и при предишния доклад показателят 6 е отпаднал. „Въпреки това ние продължаваме да работим в посока да усъвършенстваме системата и да работим все по-ефективно с този вид престъпност“, заяви той.

- реклама -