Mинистри

Mинистри на разпит. Кабинетът Борисов се изрежда в Столичното следствие – ВИДЕО

Очаквано министрите от правителството в оставка започнаха да пристигат в Столичната следствена служба, където са разпитвани заради дарението с турските ваксини.

Как се вземат решения без да си присъствал?

На този важен въпрос ще трябва да дадат отговор подчинените на Бойко Борисов министри. Причината е, че одобрението на междуправителствените споразумения за даренията на ваксините е взето неприсъствено, но въпреки това под него стоят техните подписи. Прокуратурата категорично отрече разследването да има връзка с оставката на правителството. Обвинията били подготвени още през още през септември.

Ненчев: Подписът под документа е мой

Първа тази сутрин дойде вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева. Тя обаче избегна журналистическите въпроси и напусна сградата на бул. „Монтевидео“ със служебния си автомобил.

5173007

Веднага след нея на разпит дойде военният министърът в оставка Николай Ненчев. На

въпрос дали е знаел какво подписва, за какъв договор става дума, той каза, че човек винаги може да се информира, обикновено е идвал комплект от документи.

Още от думите на Ненчев – във видеото:

„Документът очевидно е автентичен, подписът е мой. Това е от средата на 2015 г. Даже не си спомням много от съдържанието на документите, защото ежедневно минават доста такива, но подписът е мой. Спомням си, че на едно от заседанията на МС коментирахме темата и беше представено това нещо като спешно и необходимо за страната. Но си спомням, че имаше такъв момент, в който се запознах или пък Москов ми каза, че има спешна необходимост.“

Третият разпитан министър стана Румяна Бъчварова. Вижте нейното изказване във видеото:

На въпрос дали е правена справка за подписа й, тя отговори, че дори не е била питана дали е нейният.

„Да, подписано е, пристига по писмените процедури. Има проект на решение и документация, която върви с него, която се проверява от този, който дава решението за подпис в администрацията на МС. Не може един вътрешен министър или друг министър да взема решения по целесъобразност, затова администрацията трябва да бъде подготвена и да се даде решение.”

Бъчврова посочи, че не е участвала в дебат по въпроса за вакисините, но посочи, че между министрите имало доверие и когато някой поискал подписа на друг това не се поставяло на съмнение.

„Не мисля, че това е политически натиск, а процедура. Всички трябва да сме наясно, че трябва да се случи, за да отпаднат съмнения или ако има такива, да се потвърдят“, поясни вътрешният министър в оставка.

Веднага след нея в следствието пристигна министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Разпитите на министрите продължават и утре. По непотвърдена информация единственият, който не е получил призовка за разпит е премиера в оставка.

Заради аферата с турските ваксини от вчера здравният министър в оставка Петър Москов е с три обвинения. Заместникът му Адам Песенски – също стана обвиняем. И двамата са с мерки за неотклонение „подписка”.

- реклама -