ще обжалваме

Пръстовите отпечатъци остават докато тече обжалването на решението на ВАС

Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на ВАС за спиране на пръстовите отпечатъци в болниците. Това каза на пресконференция заместник-здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков.

МЗ: Системата ни спести милиони

През първата половина на ноември болниците са похарчили с над 14 млн. лева по-малко, отколкото през първата половина на октомври 2016 г, изтъкна Шарков.

5089352Най-голяма разлика има в изплатените средства по клинични пътеки – над 11 млн. лв. А приетите пациенти за 15 дни са с над 18 хиляди по-малко, отколкото за същите 15 дни през миналата година, изброи заместникът на Москов. Регистрираните хора вътре са над 360 хиляди, а отказалите да се регистрират – малко над 300, допълни той.

„Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят дори да не са 300 млн. само 100 млн. е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК“

Шарков е убеден, че ако петчленният състав на ВАС, на който предстои да се гледа същата жалба от пациентски организации, потвърди отмяната на системата, това би било голяма крачка назад.

„Категорично ще обжалвам. Имаме 7 -дневен срок да го направим. Това е система, която работи в полза на гражданите“, каза още зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Вчера ВАС категорично посочи, че независимо какво решение ще вземе разширения съдебен състав, в периода на обжалването приема с пръстови отпечатъци в болниците трябва да бъде прекратен.

- реклама -