хотели

Министерството на туризма продължава проверките на хотели за съответствие на категорията

Продължават проверките на хотели за съответствие на категорията им, съобщиха от министерството на туризма. Днес екип на ведомството инспектира обекти на Слънчев бряг и Несебър.

„Следим стриктно за спазване на критериите, защото така се гарантира качеството на туристическата услуга“, коментира министър Николина Ангелкова, след като й бе докладвано от проверяващите. Тя допълни още, че в последните дни са проверени хотели в Несебър и Слънчев бряг“, като сред тях са и хотелите „Роял Палас“ в Несебър и „Вела“.

„Инспекциите на място се извършват във връзка със започнала процедура по потвърждаване на дадената им категоризация. Целта на посещенията е да се установи дали отговарят на критериите за съответствие на категорията, която имат и за която са подали документи за прекатегоризация. Хотел „Роял Палас“ е категоризиран с 3 звезди и в момента са подадени документи за потвърждаването на същата категория. Хотел „Вела“ има удостоверение за категория 4 звезди, като ръководството е започнало работа за потвърждаване на категоризацията в срок и според  изискванията“, обясни още министъра.

По време на проверките на място е проверявано обзавеждане, обслужване и квалификация на наетия персонал

И при двете места за настаняване е констатирано, че съответстват на изискванията за категорията си. След инспекцията  експертите на министерството ще съставят протоколи, а резултатите ще бъдат представени пред Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството (ЕКРТТА). Издаването на удостоверение за категоризация се прави по решение на комисията, като документът се подписва от министъра на туризма. Проверките на местата за настаняване продължават и планово, и при сигнали от туристи.

Експерти на министерството на туризма направиха регулярни проверки на още две места за настаняване в гр. Несебър. На място бяха инспектирани хотел „Мелницата“ и хотел „Мариета Палас“. Те имат действащи удостоверения за категоризация съответно за 3 и 4 звезди. По време на инспекцията бяха констатирани леки нарушения, за които са съставени констативни протоколи. Те са свързани с дооборудването на спалните и санитарните помещения за инвалиди. В срок от 30 дни тези несъответствия трябва да бъдат отстранени, ако това не бъде спазено и установено при последващи проверки  на управителите ще бъде съставен акт за административно нарушение.

- реклама -