Министерството на транспорта на РСМ: Катастрофиралият автобус на „Беса транс“ не е имал лиценз

Номерата на извлечения от лицензи, регистрирани в Митническата администрация на вход и изход и с които се спекулира в публичното пространство, в нито един от случаите не са собственост на изгорелия автобус на превозвача „Беса Транс“. Това съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията на РСМ.

Това означава, че превозвачът е злоупотребил с удостоверение от друго превозно средство и лиценз от дружеството, като по този начин съзнателно е нарушил разпоредбите на Закона за автомобилните превози, смятат властите. Тъй като автобусът е влизал и напускал страната, от Министерството на транспорта и съобщенията посочват, че те не са орган, който има правомощия да контролира. Тази информация трябва да се доказва от международни и местни разследващи органи.

За изгорелия автобус превозвачът „Беса Транс” не е разполагал с удостоверение от лиценза за международен свободен превоз на пътници. Автобусът не е регистриран и в електронната база данни на транспортното министерство.

„ За уточняване номерът 007017 е номер на лиценз на превозвача „Беса Транс“ БТБ за извършване на международен превоз на пътници. Номерът 22679, с който се спекулира от някои медии и който е използван от изгорелия автобус на излизане от страната, е от лиценза на друго превозно средство, с други номера, също собственост на същия превозвач“, се казва още в информацията на македонското транспортно министерство.

Властите категорично отричат спекулациите, публикувани от някои медии. Оттам напомнят, че няколко пъти са информирали, че изгорелият автобус, участвал в катастрофата в България, не е докладван от собственика в електронното база данни на министерството и по този начин не е поискал лиценз от това МПС.

Източник: NOVA

- реклама -