Прокуратурата, Бойко Рашков, неверни твърдения, Хемус

Министерството на правосъдието подкрепя промените, с които специален прокурор да може да разследва главния прокурор

Министерството на правосъдието подкрепя промените, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор. Тази е становището на ведомството до Народното събрание по законопроекта, с който се предвижда новия прокурор да се избира от Висшия съдебен съвет за 7 години по предложение на поне шестима членове на прокурорската колегия.

Предложението на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ ще се дебатира днес в правната комисия на парламента.

Вчера в свое становище прокуратурата се обяви категорично против предложението, позовавайки се на решение на Конституционния съд от лятото на тази година, според което всеки прокурор може да разследва главния.

„С предложения законопроект ще се допринесе за въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор, при спазване на препоръките на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“, на Венецианската комисия и на независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, изготвен от Службата за подкрепа на структурните реформи“, се казва в становището на Министерството на правосъдието.

В него се посочва, че изборът на този прокурор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство гарантира участието в него на членовете на съдийската колегия и цели да се преодолее възможното влияние върху членовете на прокурорската колегия.

„Наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира директния достъп до него, т.е. прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. При вземането на решения той също ще е напълно свободен, извън принципа на вътрешното убеждения, основаващо се на закона и фактите. Единственото подчинение, което ще дължи, е подчинението на закона“, се посочва в становището.

- реклама -