Министерството на културата отново загуби делото за забавяне на Ларгото

Тричленен състав на Софийски апелативен съд отхвърли исковете на Министерството на културата към фирмите, изграждали Ларгото, заради забавяне.

Такова беше решението и на Софийския градски съд по делото през 2017 година. Министерството претендира за неустойка по договор от 8 април 2015 г. за изпълнение на обществена поръчка за ремонт на Ларгото.

Според съда строителните работи по етап III са били изпълнени още към 29 декември 2015 г., тоест преди крайния срок, който е бил 20 януари 2016 г. Строителните работи по етап II са били изпълнени също преди крайния срок. Поради бездействието на културното ведомство, са предадени на 25 януари 2016 г., когато е подписан първият Акт образец 15. Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност, казват магистратите. Решението на апелативния съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Министерството на културата трябва да плати и 42 135 лева разноски.

Решението на съда идва само дни след като прокуратурата се зае с аферата „Ало, Банов съм“ по сигнал на Елена Йончева срещу културния министър Боил Банов.

- реклама -