Министерството на икономиката не очаква криза в следващите 4 години –

В следващите 3-4 години в България няма да има нова икономическа криза. Това прогнозира по време на кръгла маса в София заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Европейската комисия прогнозира лек ръст на икономическия растеж през 2019 година. Очакванията идват на фона на забавяне на растежа в ЕС.

Прогнозата е направена при условието, че не настъпят извънредни форсмажорни събития по света.

Лъчезар Борисов отбеляза, че в прогнозата е взета и становище на МВФ, който очаква спад на икономическия растеж в глобален мащаб с 0,2 процентни пункта. Същите данни идват и от Европейската комисия.

„Какво означава това за нас – че се доближаваме до пика на икономическия растеж. Това означава, че след няколко години трябва да сме готови да се справим с една предстояща икономическа криза.

Като причини за евентуална криза Борисов отчита редица регистрирани трусове в китайската икономика, резки колебания в цената на златото на световните пазари, бъдещето на Брекзит, отношенията Русия – Украйна; Косово-Сърбия и санкционните режими.

„Говорим за глобализация или регионализация. Предложението на Министерството на икономиката и на мен в частност- ще говорим за регионализация. Ще бъдем много по-силни, когато сме заедно в ЕС.

Къде са предимствата на България. Това е икономическият растеж. Прогнозата на министерството е 3,7% за 2019 година, дори имаме шансове да го ускорим.

Друго предимство е кредитният рейтинг на страната. Според Борисов страната ни няма конкурент в ЦИЕ или сред страните, които не са членки на еврозоната.

Сред предимствата е финансовата стабилност. България е на трето място по стабилност в целия ЕС на базата на показателя държавен дълг/БВП. Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем лидер по финансова стабилност в Европа. Тези три показателя показват, че в България има устойчивост, добра бизнес среда“, категоричен е заместник-министърът на икономиката.

- реклама -