МиГ-29

МО: Разбиването на МиГ-29 край Шабла е заради „загуба на пространствена ориентация“

От Министерството на отбраната обявиха причините за катастрофата с МиГ-29 край Шабла, при която загина подполковник Валентин Терзиев. Според изнесения доклад инцидента не е причинен от пилотска грешка или техническа изправност на самолета, но става дума за „загуба на пространствена ориентация“.
По време на брифинга министърът на отбраната Георги Панайотов обяви, че неговото ведомство е приключило всички дейности във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата. Разчетени са данните от черната кутия със съдействието на руския производител и в присъствието на представители на военното министерство. Оттук нататък прокуратурата продължава с разследването, каза още министър Панайотов.
На пресконференцията присъства и съпругата на подполк. Терзиев – Димитрина Попова, която попита какво точно означава термина „загуба на пространствена ориентация“ и защо не се води пилотска грешка.
Тя получи отговор от полк. Петко Василев, началник на отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства” в Министерството на отбраната, който обясни, че: „Загубата на пространствена ориентация се получава заради особености на организма. Не е формулирано като пилотска грешка, защото в такава ситуация пилотът не осъзнава в какво положение се намира. Смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея. Затова не смятаме, че при случилото се има пилотска грешка. Той е загубил пространствена ориентация и не е успял до последно да я възстанови. Според нас пилотът не е осъзнал положението и затова не е предприел действия“, отговори полк. Русев.
Вдовицата на загиналия пилот получи уверение, че всички документи от проверката за катастрофата, при която загина подполковник Валентин Терзиев, са в Прокуратурата.
Служебният министърът на отбраната каза още, че не е познавал лично покойния майор Терзиев. „Гледах едно негово интервю след участие в демонстрация за 6 май. Това, което видях, беше един способен и достоен български офицер“, допълни Георги Панайотов.

- реклама -