Николай Ненчев

Министърът на отбраната участва в заключителните полети по Air Policing

Министър Николай Ненчев участва в заключителните полети по Air Policing. Ненчев летя на МиГ-29, пилотиран от подполковник Русев. Това беше последният полет от седмицата на съвместен Air Policing с американски военни пилоти.

Два български МиГ-29 и два американски S-15 локализираха в небето пътнически самолет с буйстващ пътник, насочиха го и го принудиха да се приземи. Това беше заданието днес, а в ролята на пътнически самолет влезе самолет „Спартан”.

Ненчев: Небето на България отдавна не е било така строго охранявано

„Съвместната мисия беше ползотворна и като тренировъчна – за да се уеднакви стила на работа и като ефективна, защото небето на България отдавна не е било така строго охранявано“, каза министър Ненчев в авиобаза Граф Игнатиево.

Подобни съвместни мисии ще има и в бъдеще. Военният министър обаче не назова следващата държава, чиято военна авиация ще охранява небето ни. Твърде вероятно е това да е Полша, но все още се водят преговори.

На журналистически въпрос дали тази мисия има връзка с учението в Крим на руската авиация, Ненчев отговори, че НАТО изнася отбраната си заради руските предизвикателства, но не потвърди да има пряка връзка.

- реклама -