Министърът на земеделието: Повредени съоръжения на „Напоителни системи“ са спомогнали за наводненията

Повредени съоръжения на „Напоителни системи“ са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи в няколко области на страната.

Това заяви пред БНТ  министърът на земеделието Иван Иванов. Търси се спешно начин за възстановяването на дигите.

Иванов изтъкна, че очаква още днес да бъде намерено решение на проблема с разрушените след обилните валежи защитни съоръжения на „Напоителни системи“.

Най-вероятно те ще бъдат укрепени със средства от Фонда за бедствия и аварии.

Критичната обстановка след валежите у нас ще бъде обсъдена на среща при премиера Кирил Петков с участието на министрите на вътрешните работи и на земеделието.

В разговорите се очаква да се включат и областните управители на засегнатите райони, както и ръководството на „Напоителни системи.

Иван Иванов заяви, че ситуацията в бедстващите райони се следи непрекъснато като се чака да спаднат водите, за да започне възстановяването на дигите.

Министърът на земеделието призова всеки стопанин, който има унищожени земеделски площи или повредена продукция след обилните валежи, да предяви щетите си пред местната земеделска служба, за да бъде обезщетен.

От страна на министерството на земеделието Иван Иванов обеща промяна в подхода на работа на всички служби, така че подкрепата на производителите да се превърне в реален приоритет.

Земеделският министър ще търси решение на проблема с негодните съоръжения на „Напоителни системи“ и чрез европейско финансиране.

Иванов изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост е разписан елемент, касаещ възстановяването на напоителните съоръжения у нас.

Специална част за напояването е предвидена и в Стратегическия план за развитието на земеделските райони, където най-вероятно ще бъде финансирано изграждането на изцяло нови напоителни системи от земеделските стопани.

В по-дългосрочен план основна цел на новия земеделски министър остава възстановяването на производството на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност у нас – така, както е разписано в коалиционното споразумение.

Според Иван Иванов тепърва ще се търсят начини за балансиране на производството у нас като предстоят серия срещи с всички засегнати браншови организации.

Мнението на земеделските производители ще бъде взето предвид и при съставянето на Стратегическия план за развитието на земеделските райони, обеща министър Иванов.

Той предвижда решенията по части от плана да бъдат дадени на парламента, за да не бъдат взимани еднолично. Депутатите ще трябва да определят размера на земеделските субсидии и таваните за плащания.

Смяната на властта няма да забави изплащането на земеделските субсидии, увери министър Иванов. До края на годината ведомството има готовност да изплати над 600 милиона лева.

Министър Иванов коментира и изваждането на Българската агенция по храните и Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието и поставянето им под шапката на Министерски съвет.

По думите му това е част от политиката на прозрачност, утвърдена от коалиционните партньори – контролиращата дейност да е извън министерството.

- реклама -