САЩ

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ напуска поста си

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, съобщи в Туитър президентът Доналд Тръмп. Той благодари на Нилсен за досегашната ѝ работа.

Изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще стане Кевин МакАлинън, директор на американската Служба за митническа и гранична охрана. „Уверен съм, че той ще се справи отлично!“, добави Тръмп.

Според информационния портал „Аксиос“, цитирана от ТАСС, президентът е бил недоволен от министъра и поради липсата на достатъчно твърда нейна позиция за строежа на стената по границата с Мексико и депортирането на нелегални мигранти. Американски медии съобщиха още през ноември миналата година, че Тръмп има намерение да изпрати Нилсен в оставка.

В писмото за оставката на бившия министър на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен няма нищо скандално, за разлика от други оставки на членове на администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

„Реших, че това е подходящият момент да се оттегля“, пише Нилсен, като подчертава постигнатия напредък в реформата на вътрешната сигурност в съответствие с новите изисквания. „Надявам се следващият министър да има подкрепата на Конгреса и съдилищата за поправяне на нормативната уредба, която пречеше на нашите възможности да гарантираме напълно сигурността на границите на Америка“ и за разделението в обществото.

Между Нилсен и Белия дом имаше напрежение почти от момента на встъпването ѝ в длъжност през 2017 г., защото тя се смяташе за противник на някои от най-твърдите антиимиграционни мерки, подкрепяни от президента и негови съветници. Самата тя е била все по-недоволна от това, което е смятала за липса на подкрепа от други министерства и за намеса на президентските съветници, съобщават източници на АП в администрацията на САЩ.

Междувременно, правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп се готви да обяви днес иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция за „чуждестранна терористична организация“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е безпрецедентна стъпка срещу национална въоръжена сила, която може да има сериозни последствия за политиката и служителите на САЩ в Близкия изток.

Решението беше предшествано от месеци ескалация на дипломатическото напрежение. Вашингтон се противопоставя на подкрепата на Техеран за въоръжени формирования в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен, както и за антиизраелски групи в Близкия изток и извън него.

Това би било първият случай, при който американска администрация определя цяла чужда правителствена организация като терористична организация. САЩ вече са предприемали действия срещу части от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, отбелязва АП. Включването в списъка с терористични организации би довело до автоматично налагане на финансови санкции.

- реклама -