Косово
сн. БГНЕС

Министърът на външните работи на Косово подаде оставка заради скандал за купуване на гласове

Отиващият си министър на външните работи и диаспората в правителството на Косово Мелиза Харадинай-Стубла подаде оставка днес, след като в публичното пространство се появи видео, според което съпругът й плаща на членове на избирателна комисия за да й осигури необходимите гласове, за да стане член на парламента в новото събрание на Косово.

Харадинай-Стубла също се оттегли от позицията си и членството си в нейната партия Алианс за бъдещето на Косово (ААК) и в обяснение, публикувано на страницата си във Facebook, заяви, че през последните дни тя и семейството й, по „все още неясни обстоятелства „, са били„ изложени на линч, натиск, манипулация и изнудване „.

„Взех това решение поради нанесените ми морални щети и нарушения имидж от хора с мръсни намерения, а не защото се чувствам отговорна за манипулациите и обвиненията, приписвани на мен и семейството ми“, написа Харадинай-Стубла, обявявайки, че се бори с всички законни средства, за да се разбере истината за обвиненията срещу нея и съпруга ѝ.

Косовските медии наскоро публикуваха запис на няколко души, които разговарят помежду си, казвайки, че са получили пари от съпруга на Харадинай-Стубла, за да осигурят възможно най-много гласове в избирателната секция, за да стане тя депутат. Предполага се, че бизнесменът Дардан Стубла е подкупил четирима души, които са „откраднали“ гласове от други кандидати на ААК и са ги регистрирали за сметка на съпругата му Мелиза.

сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Авдулах Хоти прие оставката на Харадинай-Стубла и назначи бившия заместник-външен министър Бесник Тахири за изпълняващ длъжността министър на външните работи, съобщи днес следобед правителствената информационна служба.

Партията AAK на Харадинай-Стубла, водена от бившия премиер Рамуш Харадинай, спечели малко над 7% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Косово на 14 февруари и осигури осем места в следващия парламент.

- реклама -