плажове Дунав Ангелкова

Министърът на туризма ще подкрепи законови промени за развитието на плажовете по Дунав

Предложението на общини за промяна в Закона за водите, с което да се урегулира собствеността около крайбрежието на Дунав и развитието на плажовете по реката ще бъде подкрепено.

Това коментира в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.
По думите й това е била и една от темите на срещата й днес с кмета на града Пламен Стоилов. Идеята е да се оформи много добро място за почивка на русенци и на туристите, които посещават Русе.
Ангелкова обясни, че е хубаво да се използват богатствата, които природата ни дава. Тя коментира още, че не само град Лом е добър пример, но и Белград, където е направен „уникален плаж“ около река Сава, работи се за такъв и край Дунава.
„Надявам се, че с общи усилия ще успеем да променим Закона за водите в частта, в която да се позволи на областните управители и на общините да могат да използват зоните около реката“, каза още Ангелкова.

плажове Дунав Ангелкова

Тя посочи, че през миналата година в Русе е отчетен над пет процента ръст на туристите и повече от 11 процента ръст на приходите.

Почти 90 000 души са пренощували в общината. За първите пет месеца на тази година около 40 000 души са осъществили нощувки в града. По думите й това е показателно, че в областта на туризма се работи много.
В Русе Николина Ангелкова откри заедно с кмета Пламен Стоилов кръгла маса по проекта „Разработване и промоциране на съвместен културно-исторически туристически продукт: Маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“, изпълняван от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“. Той се финансира чрез програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България /2014-2020 г./, а партньор от румънска страна е Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие в Констанца.

Ангелкова посочи, че към момента 11% от туристите посещават България с цел културно-исторически туризъм.

Тя съобщи още, че Министерството на туризма планира разкриването на териториални звена, като едно от тях ще бъде в Русе, за да подпомага район „Дунав“.

- реклама -