Министърът на транспорта е възложил проверки на поръчки на БДЖ за над 50 млн. лв.

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е издал заповеди за проверка на две обществени поръчки на БДЖ и на сключени след процедурата договори за над 50 млн. лв., срокът е 15 дни.

Едната е за проверка на поръчката за ремонт на 15 вагона за 27 млн. лв. във Вагоноремонтния завод в Дряново. Вагоните са от 80-е години, ремонтът е възложен след обществена поръчка, а договорът е сключен на 24 април, казаха от БДЖ. След основното им обновяване те трябва да могат да развиват до 160 км в час.

От компанията заявиха, че никой не е обжалвал на никакъв етап поръчката, правата за тези вагони, които са българска разработка, са на завода в Дряново.

По повод цената, от превозвача коментираха, че тя излиза 1,779 млн. лв. на вагон, при средна цена от 2 млн. евро за покупка на чисто нов, със сертификати за съвместимост, които му позволява да се движи в Европа.

Втората заповед е за проверка на обществена поръчка и на два договора с фирма за охрана, които са за 26 млн. лв.  От синдикатите в железницата се притесняват, че ще бъдат съкратени хора, тъй като досега охраната е била от служители на превозвача.

От дружеството казаха, че повечето от охранителите са пенсионери и няма да се изпратят хора към пазара на труда. Поръчката е за охрана за двете дружества – „БДЖ Пътнически преводи“ и „БДЖ Товарни превози“, имало е трима участници и отново никой не е обжалвал, казват от превозвача.

- реклама -